Zobne proteze na vsadkih ter snemljive zobne proteze, razlike in cena

Proteze na vsadkih so odlična rešitev za ljudi, ki želijo nadomestiti manjkajoče zobe z dolgoročno in stabilno možnostjo. Te proteze se lahko uporabijo za nadomestitev posameznih zob ali več manjkajočih zob, kar omogoča obnovitev naravnega videza in funkcionalnosti zobovja. Proteze na vsadkih so lahko fiksne, kar pomeni, da so trajno pritrjene na vsadke, ali pa snemljive, kar omogoča lažje čiščenje in vzdrževanje.

Razlike med zobnimi protezami na vsadkih

Snemljive in fiksne zobne proteze na vsadkih se razlikujejo predvsem v načinu pritrditve in uporabniški izkušnji. Snemljive proteze so zasnovane tako, da jih je mogoče odstraniti za čiščenje in vzdrževanje. Pritrjene so na vsadke z mehanizmi, ki omogočajo enostavno snemanje, kar je priročno za higieno. Po drugi strani pa so fiksne proteze trajno pritrjene na vsadke, kar pomeni, da jih pacient ne more odstraniti. Te proteze zagotavljajo večjo stabilnost, saj se počutijo in delujejo bolj podobno naravnim zobem, kar prispeva k večjemu udobju in naravnemu občutku pri žvečenju in govorjenju.

Cena zobnih protez na vsadke

Cene protez na vsadkih se lahko močno razlikujejo glede na več dejavnikov, kot so vrsta proteze, število potrebnih vsadkov, uporabljeni materiali in geografska lokacija zobozdravstvene ordinacije.

Fiksne proteze na vsadkih so običajno dražje od snemljivih, ker vključujejo več vsadkov in zahtevajo bolj zapleteno zobozdravstveno delo. Cena lahko vključuje tudi pripravljalna dela, kot so slikanje, analiza in načrtovanje zdravljenja. V povprečju se lahko stroški za en vsadek z eno krono (fiksna proteza) gibljejo med 1.500 in 3.000 evri ali več, odvisno od specifičnih okoliščin. Če gre za celotno zobovje, kjer je potrebnih več vsadkov in večji poseg, se lahko stroški povzpnejo tudi na več deset tisoč evrov.

Snemljive proteze na vsadkih so običajno cenejše, saj zahtevajo manj vsadkov, njihova izdelava pa je pogosto manj kompleksna. Cena za snemljivo protezo z dvema ali več vsadki se lahko giblje od 2.000 do 10.000 evrov, odvisno od specifičnih potreb in materialov. Pomembno je upoštevati, da je cena individualna in odvisna od konkretnega primera. Za natančnejšo oceno je priporočljivo posvetovanje z zobozdravnikom, ki lahko pripravi načrt zdravljenja in oceni stroške glede na potrebe pacienta.

Odvisno od individualnih potreb pacienta in stanja njegove čeljustne kosti lahko zobozdravnik priporoči najprimernejšo rešitev, ki bo zagotovila udobje, stabilnost in dolgo življenjsko dobo proteze.